«
  1. Anasayfa
  2. Exchange Server
  3. Exchange Server 2019 Attachment Size Limit

Exchange Server 2019 Attachment Size Limit

exchange-2019

E-postalarımız genellikle bir mesajdan fazlasını taşırlar. Bir resim dosyası, Excel, Word dokumanı gibi. Mail trafiği ne kadar artarsa kullanıcıların mail kotaları da o kadar hızlı büyür. Bu durumda sunucularımız daha büyük disk boyutlarına ihtiyaç duyar. Büyüyen yapılarda backup zamanlarımız uzar. Kontrolümüz dışında büyümei engellemek ve bazı sınırlandırmalar getirmek için Exchange Server 2019 da 4 temel mail alma ve gönderme limiti uygulayabiliriz.

  • Organization transport settings
  • Send connector settings
  • Receive connector settings
  • User mailbox settings

Mesajın tamamının maksimum boyutunu bir bütün olarak veya mesajın tek tek bölümlerinin boyutunu veya her ikisini ayarlayabiliriz. Örneğin, mesaj başlığının veya eklerinin maksimum boyutunu sınırlayabilir veya mesaja eklenebilecek maksimum alıcı sayısını belirleyebiliriz. Bu sınırları tüm Exchange kuruluşumuza, belirli posta taşıma konektörlerine, belirli sunuculara ve ayrı posta kutularına uygulayabiliriz.

Sunucumuz üzerindeki mail sınırlarını görmek için Exchange Shell ekranında aşağıdaki komutlar yardımı ile bilgi alabiliriz.

get-transportconfig | ft maxsendsize, maxreceivesize

Mail iletim hizmeti 10 MB’tan büyük olmayan mesajları kabul eder.

Resim-1

get-receiveconnector | ft name, maxmessagesize

Mail alma bağlayıcılarının mesaj boyutu sınırı 36 MB olarak ayarlanmıştır.

Resim-2

get-sendconnector | ft name, maxmessagesize

Mail gönderme bağlayıcılarının mesaj boyutu sınırı 35 MB olarak ayarlanmıştır.

Resim-3

get-mailbox Administrator |ft Name, Maxsendsize, maxreceivesize

Administrator kullanıcısnın mail alıp gönderme limiti sınırsız olarak belirlenmiştir.

Resim-4

Peki yukardaki gördüğümüz 4 farklı boyutlarda Exchange Server 2019 hangisini kullanır sorusuna gelirsek;

Uygulanan limitlerden baskın olan çakışma anında değeri en küçük olanı varsayılan olarak kabul eder ve o şekilde davranır. Fakat gerçek hayatta önerilen yapılandırma ise mailin sistemde en az noktaya kadar ilerlemesidir. Örneğin bir mail alınması veya gönderilmesi durumlarında ilk olarak konektörler üzerindeki limtler kontrol edilir eğer kullanıcı limitleri konektör limtlerinden küçük ise mail bu noktaya kadar iletilmeyi dener. Mümkün olduğunca limit uygulamalarında hem yönetilebilirlik açısından hemde mail sunucularımıza daha fazla yük getirmemsi açısından konektörler üzerinde mail limitlerimizi uygulamamız daha doğru olacaktır.

Yukarıda belirttiğim alanları değiştirmek için aşağıdaki komut setlerini uygulayabilirsiniz.

get-transportconfig | Set-TransportConfig -maxsendsize 20MB -maxreceivesize 20MB

Resim-5

get-receiveconnector | set-receiveconnector -maxmessagesize 20MB

Resim-6

get-sendconnector | set-sendconnector -maxmessagesize 20MB

Resim-7

get-mailbox | Set-Mailbox -Maxsendsize 20MB -maxreceivesize 20MB

Tüm kullanıcılarımızın limitlerini tek bir komut ile hızlı bir şekilde düzenliyebiliyoruz.

Resim-8

Eğer mail ile gönderilen eklere bir limit belirlemek istersek aşağıdaki komut ile hızlıca bir kural oluşturabiliriz.

New-TransportRule -Name 10_MB_EK -AttachmentSizeOver 10MB -RejectMessageReasonText “10 MB üzeri ileti boyutu – e-posta reddedildi.”

Resim-9

Malum gerçek hayatta ne kadar limit belirle sekte mutlaka database boyutlarımız hızlı bir şekilde büyümeye devam edecektir. Önerim mutlaka bir arşiv yazılımı kullanmanız olacaktır.

Bir Cevap Yaz

Emre YILMAZ Hakkında

avatar

Emre YILMAZ

Hatay-Reyhanlı doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Malatya Zafer İlkokulu, Lise eğitimimi Denizli Anadolu Teknik Lisesi Elektrik bölümünde okudum. Üniversite eğitimimi Trakya Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünde tamamladım. Hizmet verdiği sektörler de lider olan Türkiye’nin öncü kurumlarında, Danışman – Kıdemli Uzman – Sistem Yöneticisi – Sistem & Network Yöneticisi gibi pozisyonlarında görev aldım. Teknik uzmanlık alanlarım Microsoft (MCT – MCSE – MCSA – MCSA + S + M , MCSE + S + M),Veeam (VMCE), Cisco (CCNA), HPE, DellEMC ürün aileleridir. Microsoft ürünlerinden , Active Directory, Exchange Server, Skype for Business , FailOver Cluster ve IIS, ile ilgili planlama, kurulum ve yaygınlaştırma projelerini yürüttüm. Sanallaştırma ve yedeklilik katmanın da VMware, ve Veeam ürünlerini kullandım. Data Center projeleri kapsamında Hyper Converged (Hiper Bütünleşik) ve Traditional (Geleneksel) mimariler ile çalışabilme imkanım oldu. Manage Engine ServiceDesk Plus, AD Manager , AD Self Service , AD Audit ürünlerini kullandım. Aktif Bank Şirketinde Sistem Destek Senior Enterprise Architech olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *