«
  1. Anasayfa
  2. Exchange Server
  3. Installing Cumulative Updates on Exchange Server 2016

Installing Cumulative Updates on Exchange Server 2016

post-exchange-2016

Bu makalede, Exchange Server 2016 için toplu güncelleştirmelerin kurulum adımlarını anlatacağım .

Ben burda 2 adet Exchange sunucusu ve DAG mimarisi üzerinde çalışan sunuculardan birtanesinin update işlemini gerçekleştireceğim . Bu tip çalışmalara başlamadan önce mutlaka backup almanızı ve updateleri mümkün olduğunca yoğunluğunuzun az olduğu zaman aralığında yapmanızı tavsiye ederim .

Önemli : Kullanmakta olduğunuz Exchange Server versiyonunu update etmeden önce mutlaka backup yazılımızın bu versiyon ile uyumlu olup olmadığını , arşivleme için kullandığınız yazılımın uyumluluğunu ve smart host uyumluluğunu control etmeniz gerekmektedir .

İşlemlerimize başlamadan önce sunucumuz üzerinde bekleyen update ve restart durumları varsa check edilmedilidir . Tüm update ve Netframework güncelleştirmeleri yapıldıktan sonra update işlemine başlayabiliriz .

Update versiyonlarına aşağıdaki linklerden erişim sağlayabilirisiniz .

https://support.microsoft.com/tr-tr/help/4471391/cumulative-update-1-for-exchange-server-2019

https://support.microsoft.com/tr-tr/help/4471392/cumulative-update-12-for-exchange-server-2016

https://support.microsoft.com/tr-tr/help/4345836/cumulative-update-22-for-exchange-server-2013

https://support.microsoft.com/tr-tr/help/4487052/update-rollup-26-for-exchange-server-2010-service-pack-3

Öncelikle ECP panel veya Shell üzerinden Exchange sunucumuzun veriyonun control ediyoruz .

Bizim şu anki mevcut suncularımızın versiyonları Exchange Server 2016 CU5 . Exchange versiyonları ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki linkten yardım alabilirisiniz .

https://docs.microsoft.com/en-us/exchange/new-features/build-numbers-and-release-dates?view=exchserver-2019

Shell yardımı ile sunumuz üzerinde Test-ReplicationHealth komutunu çalıştırarak sunucumuz üzerinde bir hata olup olmadığını control ediyoruz .

Daha sonra Get-ClusterNode komutu ile DAG a member olan sunucularımızın durumlarını control ediyoruz .

Daha sonra Get-ServerComponentState komutu ile sunucumuz üzerindeki Componentlerin durumunu control ediyoruz .

Sunucumuz üzerinede gerçekleşen işlemleri boşa çıkartmak için aşağıdaki komutu uyguluyoruz .

Set-ServerComponentState tst-app-xch1 –Component HubTransport –State Draining –Requester Maintenance

Ardından Get-ServerComponentState komutunu çalıştırıp sunucumuz üzerinde boşaltım işlemin başlayıp başlamadığını gözlemliyoruz .

Bakıp yapacağımız sunucumuz üerne gelen mailleri DAG üyesi diğer sunucumuza yönelndirmek için aşağıdaki komutu giriyoruz .

Redirect-Message -Server tst-app-xch1 -Target tst-app-xch2.evab.com

Daha sonra aşağıdaki komut ile bakım yapacağımız sunucumuzun DAG durumunu aktiften pasife çekiyoruz . Suspend-ClusterNode –Name tst-app-xch1

Daha sonra uygulacağımız komut ile (Set-MailboxServer tst-app-xch1 –DatabaseCopyActivationDisabledAndMoveNow $true ) veritabanı kopyası otomatik aktivasyonu devre dışı bırakıyoruz . Bu komuttan sonra biraz beklemekte fayda var uygun veritanblarını aktif olan sunuculara taşıma işlemi gerçekleşecektir . eğer diğer sunucuya geçme işlemi başlamdıysa manuel bir şekilde diğer sunucuda aktif edilmesi gerekmektedir

Daha sonra suncumuzun veritabanı kopyalam otomatik aktivasyon politakımızı control ediyoruz . Bu ayarımızı bir yere not ediyoruz . Update işlemi sonra bu ayarı eski haline alacağız .

Get-MailboxServer tst-app-xch1 | Select DatabaseCopyAutoActivationPolicy

Daha sonra update işlemi sırasında herhangi bir kopyalam işlemi olmasın diye bu politakımızı block olarak aşağıdak komut ile değiştiriyoruz . Set-MailboxServer tst-app-xch1 –DatabaseCopyAutoActivationPolicy Blocked

Aşağıdaki komut ile sunucumuza bağlı herhangi bir veritabanı kopyası olup olmadığını control ediyoruz . Bu komut sonucuda herhangi bir çıktı vermiyorsa işlemimize devam edebiliriz .

Get-MailboxDatabaseCopyStatus -Server tst-app-xch1 | Where {$_.Status -eq “Mounted”}

Aşağıdaki komut ile sunucumuzu bakım moduna alıyoruz . Set-ServerComponentState tst-app-xch1 –Component ServerWideOffline –State InActive –Requester Maintenance

Daha sonra Update CD mizin içini açarak Setup a tıklıyoruz .

Next diyerek ilerliyoruz .

Next diyerek ilerliyoruz .

Lisans sözleşmesini Kabul edip ilerliyoruz .

İnstall diyerek yükleme işlemini başatıyoruz .

Suncumuz üernde upgrade işlemi devam ederken diğer sunucmuzun ayakta olup olmadığını ve mail trafiğinin akıp akmadığını control ediyoruz .

Maillerimizin sağlıklı bir şekilde çalıştığını gözlemlemekteyiz .

Evet update işlemimiz sağlıklı bir şekilde bitti .

Ecp ekranın bağlanarak sunucularımızın veriyonların görebiliyoruz .

Aşağıdaki komut ile sunucumuzun component State durumunu Draining moddan Active moda çekiyoruz . Set-ServerComponentState tst-app-xch1 –Component ServerWideOffline –State Active –Requester Maintenance

Aşağıdaki komut ile sunucumuzun DAG daki durumunu pasif durumdan aktif duruma getiriyoruz . Resume-ClusterNode –Name tst-app-xch1

Aşağıdakş komut ile DatabaseCopyAutoActivationPolicy not etmiştik eski haline çekiyoruz . Set-MailboxServer tst-app-xch1 –DatabaseCopyAutoActivationPolicy Unrestricted

Aşağıdaki komut ile DatabaseCopyActivationDisabledAndMoveNow durumuzu eski haline getiriyoruz .

Aşağıdaki komut ile sunucumuz bakım modundan çıkatıp atkif hale getiriyoruz .

Set-ServerComponentState tst-app-xch1 –Component HubTransport –State Active –Requester Maintenance

Daha sırası ile sunucumuzun sağlık kontrollerini yapıyoruz .

Get- ClusterNode

Test-ReplicationHealth

Test-MAPIConnectivity

İkinci suncumuzu kapatıp maillerimizin update ettiğimiz sunucudan dönüp dönmediğini control ediyoruz .

Owa ekranımız çalışıyor .

Evet update işlemimiz başarılı bir şekilde gerçekleştiğini görüyoruz .

Bir Cevap Yaz

Emre YILMAZ Hakkında

avatar

Emre YILMAZ

Hatay-Reyhanlı doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Malatya Zafer İlkokulu, Lise eğitimimi Denizli Anadolu Teknik Lisesi Elektrik bölümünde okudum. Üniversite eğitimimi Trakya Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünde tamamladım. Hizmet verdiği sektörler de lider olan Türkiye’nin öncü kurumlarında, Danışman – Kıdemli Uzman – Sistem Yöneticisi – Sistem & Network Yöneticisi gibi pozisyonlarında görev aldım. Teknik uzmanlık alanlarım Microsoft (MCT – MCSE – MCSA – MCSA + S + M , MCSE + S + M),Veeam (VMCE), Cisco (CCNA), HPE, DellEMC ürün aileleridir. Microsoft ürünlerinden , Active Directory, Exchange Server, Skype for Business , FailOver Cluster ve IIS, ile ilgili planlama, kurulum ve yaygınlaştırma projelerini yürüttüm. Sanallaştırma ve yedeklilik katmanın da VMware, ve Veeam ürünlerini kullandım. Data Center projeleri kapsamında Hyper Converged (Hiper Bütünleşik) ve Traditional (Geleneksel) mimariler ile çalışabilme imkanım oldu. Manage Engine ServiceDesk Plus, AD Manager , AD Self Service , AD Audit ürünlerini kullandım. Aktif Bank Şirketinde Sistem Destek Senior Enterprise Architech olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *