«
  1. Anasayfa
  2. VMware
  3. NTP veya PTP Hangisini Kullanmalıyız

NTP veya PTP Hangisini Kullanmalıyız

ptp-server

vSphere 7.0 sürümüyle uzun sürelerdir kullandığımız NTP ‘nin yanına PTP protokolüde eklendi. Bu yeni PTP seçeneği ile birlikte PTP veya NTP ‘mi kullanmalıyım soruları kurumlarınızda ve çeşitli sosyal medya platformlarında tartışmaya başlanmıştır bile Öyleyse, NTP ve PTP ile birlikte zaman işleyişi ile ilgili kavramları bu yazımızda anlamaya çalışalım. Zaman senkronizasyonunun her kurum için ne kadar önemli seviyede olduğunu hatta zamanla yarışan kurumların NTP yerine Precision Time Protocol (PTP) protokolü kullandığını bilmekteyiz. PTP sayesinde, NTP’ye oran ile nanosaniye  seviyelerinde zaman senkronizasyonu gerçekleştirebilirsiniz

Zaman senkronizasyonu ne kadar doğrudur ?

Toplantılara ve diğer etkinliklere zamanında yetişmemize yardımcı olması için saatlere güveniyoruz. Sporda, bir saniyenin kesirleri kimin kazanıp kaybettiğini belirleyebilir. Borsada hızlı ticaret için, sadece mikrosaniyelerin zaman farkı, alım veya satım fiyatlarını binlerce dolar değiştirebilir. Test ve ölçüm uygulamalarında, aynı anda yakalanan aynı fiziksel süreci temsil eden son derece hassas zaman damgalı sinyal girişleri, ölçüm verilerinin gerçek zamanlı olarak veya işlem sonrası mod sırasında nitelendirilmesi ve analiz edilmesinde önemli bir rol oynar. Bu örneklerin her birinde ve başka yerlerde, saatlerin “doğruluğunun” tanımı elbette özel uygulamaya bağlıdır.

PTP Nedir?

PTP, IEEE1588’de belirtilen uluslararası bir standarttır ve 2008’de sürüm 2 ile revize edilmiştir. Precision Time Protocol (PTPv2), farklı cihaz türlerinin zaman bilgisini senkronize etmek için kullanılabilen ve zaman bilgisinin doğruluğu sağlayan ağ tabanlı bir zaman senkronizasyon iletişim protokolüdür. – PTPv2 , Ethernet tabanlı olmakla birlikte NTP ile karşılaştırıldığında, PTPv2 fiziksel katmana gömülüdür ve bu nedenle, bir Ethernet ağındaki tüm katılımcıların hassas zaman senkronizasyonu için gerçek donanım tabanlı zaman bilgisi sağlamaktadır.

ESXI hostlarınızda zaman kavramının önemi 

Sistem zamanı, birçok uygulama ve donanımlar için büyük önem taşıyan bir konudur. Veritabanları, güvenlik izleme araçları, e-posta sistemleri, syslog ve diğer kayıt araçlarının tümü, işlemleri yazarken ve / veya çeşitli olayları kayıt ederken zaman damgaları kullanır. VMtools, sanal makinelerin üzerinde çalıştıkları ESX host üzerinden senkronize edilmesi için bir seçeneğe sahiptir. Belli bir clusterdaki tüm ESX hostların kendi sistem saatlerinin senkronize edilmiş olması gerektiği açıktır, böylece bir sanal makine bir ESX hostundan diğerine vMotion yapıldığında sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz.

VMware vSphere 7.0 PTP Ayarları Nasıl Yapılır?

ESX 7.0 hostunuzda bu ayarı yapabilmeniz için Home > Hosts and Clusters -> Select Host Configure tab, select System > Time Configuration Edit butonuna tıklayarak ilgili tanımı yapabiliriz.


Resim-1


Resim-2

       ESXi hostunuzun saatinin vSphere ağının diğer bileşenlerinin zamanıyla senkronize olmasını sağlamak için, hostunuzun saatini ve tarihini bir PTP sunucusuna senkronize edebilirsiniz. PTP ve NTP hizmetleri aynı anda çalışamaz Kullanmak için NTP hizmetini devre dışı bırakın ve ardından PTP hizmetini etkinleştirin. Ek olarak, PTP hizmetini etkinleştirdiğinizde, manuel zaman yapılandırması devre dışı kalır. Sonuç olarak PTP kullanmaya karar verdiğinizde ekstra kurulum ve donanım maliyeti ile karşılaşırsınız bu durumlar kritik olmayan işleriniz için ntp ‘ kullanmak geleneksel bir çözüm olacaktır.

Bir Cevap Yaz

Emre YILMAZ Hakkında

avatar

Emre YILMAZ

Hatay-Reyhanlı doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Malatya Zafer İlkokulu, Lise eğitimimi Denizli Anadolu Teknik Lisesi Elektrik bölümünde okudum. Üniversite eğitimimi Trakya Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünde tamamladım. Hizmet verdiği sektörler de lider olan Türkiye’nin öncü kurumlarında, Danışman – Kıdemli Uzman – Sistem Yöneticisi – Sistem & Network Yöneticisi gibi pozisyonlarında görev aldım. Teknik uzmanlık alanlarım Microsoft (MCT – MCSE – MCSA – MCSA + S + M , MCSE + S + M),Veeam (VMCE), Cisco (CCNA), HPE, DellEMC ürün aileleridir. Microsoft ürünlerinden , Active Directory, Exchange Server, Skype for Business , FailOver Cluster ve IIS, ile ilgili planlama, kurulum ve yaygınlaştırma projelerini yürüttüm. Sanallaştırma ve yedeklilik katmanın da VMware, ve Veeam ürünlerini kullandım. Data Center projeleri kapsamında Hyper Converged (Hiper Bütünleşik) ve Traditional (Geleneksel) mimariler ile çalışabilme imkanım oldu. Manage Engine ServiceDesk Plus, AD Manager , AD Self Service , AD Audit ürünlerini kullandım. Aktif Bank Şirketinde Sistem Destek Senior Enterprise Architech olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *