«
  1. Anasayfa
  2. VMware
  3. Virtual Watchdog Timer Nedir

Virtual Watchdog Timer Nedir

VMware-featured-2100x1200

The Virtual Watchdog Timer (vWDT) işletim sistemi sorunlarınızı algılayan  ve kurtaran bir virtual device olarak kullanılmaktadır. Bu özellik hayatımıza vSphere 7.0 ile girmesiyle birlikte  guest işletim sistemi veya guest  işletim sistemindeki bir uygulamanın  belirli bir periyot içerisinde  zaman aşımını önceden tanımlanmış bir mantığa göre resetleyebilir.  Örneğin İşletim sistemi veya üzerinde çalışan uygulamaların gereğinden uzun sürede cevap vermesi, yada belirlediğiniz döngüde uygulamanın takılması durumunda, sistemin kendi kendine reset atmasını sağlayabilirsiniz veya  Watchdog timer, programlanan süre içinde OS tarafından resetlenmediyse, sunucuyu kapatarak veya resetleyerek işletim sisteminin veya uygulamanın crash olmasını engellemektedir.  Bu özellik genellikle  Red Hat High Availability and the MS SQL failover cluster ortamlarda kullanılması tavsiye edilmektedir.

Watchdog device vSphere tarafından sağlanmakla birlikte  ancak guest  işletim sistemi tarafından yapılandırılırmaktadır. Bu özellik Microsoft spesifikasyonlarına dayanmaktadır: Watchdog Resource Table (WDRT) ve Watchdog Action Table (WDAT). Tipik olarak, modern guest işletim sistemleri Watchdog Action Table (WDAT) entegrasyonunu kullanmaktadır.  Wdat ile alakalı minimum and maximum sayım değeri, timer resolution, some flags and other vendor/device bilgileri kulanımı için aşağıdaki parametreleri baz alabilirsiniz.

WDAT instructions:

  • WATCHDOG_ACTION_RESET
  • WATCHDOG_ACTION_QUERY_CURRENT_COUNTDOWN_PERIOD
  • WATCHDOG_ACTION_QUERY_COUNTDOWN_PERIOD
  • WATCHDOG_ACTION_SET_COUNTDOWN_PERIOD
  • WATCHDOG_ACTION_QUERY_RUNNING_STATE
  • WATCHDOG_ACTION_SET_RUNNING_STATE
  • WATCHDOG_ACTION_QUERY_STOPPED_STATE
  • WATCHDOG_ACTION_SET_STOPPED_STATE
  • WATCHDOG_ACTION_QUERY_REBOOT
  • WATCHDOG_ACTION_SET_REBOOT
  • WATCHDOG_ACTION_QUERY_SHUTDOWN
  • WATCHDOG_ACTION_SET_SHUTDOWN
  • WATCHDOG_ACTION_QUERY_WATCHDOG_STATUS
  • WATCHDOG_ACTION_SET_WATCHDOG_STATUS

Virtual WDT gereksinimlere bakacak olursak ;

  • VM, hardware sürümü 17 veya üzeri olmalıdır.
  • Virtual WDT eklenmeden önce VM kapatılmalıdır.
  • Watchdog timer için guest işletim sistemi desteği sağlanmalıdır:
    – Windows Server 2003 (WDRT)
    – Windows Server 2008 sonrası (WDAT)
    – Linux (kernel sürüm 4.9 veya üstü)

VWDT’nin guest işletim sistemi veya BIOS veya EFI ürün yazılımı tarafından başlatılmasını sağlayabilirsiniz VWDT’nin BIOS veya EFI ürün yazılımı ile başlamasını seçerseniz, guest  işletim sistemi önyükleme (boot)  olmadan başlar.

Bir sanal makine ‘ye watchdog timer eklemek için ilgili makineye Edit Settings > Add New Device > Watchdog Timer  ekliyoruz.


Resim-1


Resim-2

Özetlemek gerekirse Bir sanal makine içindeki sistem performansıyla ilgili olarak kendi kendine güven sağlamak için, sanal bir Watchdog Timer (VWDT) cihazı ekleyebilirsiniz. Guest işletim sistemi yanıt vermeyi durdurursa ve yazılım aksaklıkları veya hatalar nedeniyle kendi kendine düzeltemezse, VWDT önceden tanımlanmış bir süre bekler ve ardından sisteminizi yeniden başlatır.

Bir Cevap Yaz

Emre YILMAZ Hakkında

avatar

Emre YILMAZ

Hatay-Reyhanlı doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Malatya Zafer İlkokulu, Lise eğitimimi Denizli Anadolu Teknik Lisesi Elektrik bölümünde okudum. Üniversite eğitimimi Trakya Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünde tamamladım. Hizmet verdiği sektörler de lider olan Türkiye’nin öncü kurumlarında, Danışman – Kıdemli Uzman – Sistem Yöneticisi – Sistem & Network Yöneticisi gibi pozisyonlarında görev aldım. Teknik uzmanlık alanlarım Microsoft (MCT – MCSE – MCSA – MCSA + S + M , MCSE + S + M),Veeam (VMCE), Cisco (CCNA), HPE, DellEMC ürün aileleridir. Microsoft ürünlerinden , Active Directory, Exchange Server, Skype for Business , FailOver Cluster ve IIS, ile ilgili planlama, kurulum ve yaygınlaştırma projelerini yürüttüm. Sanallaştırma ve yedeklilik katmanın da VMware, ve Veeam ürünlerini kullandım. Data Center projeleri kapsamında Hyper Converged (Hiper Bütünleşik) ve Traditional (Geleneksel) mimariler ile çalışabilme imkanım oldu. Manage Engine ServiceDesk Plus, AD Manager , AD Self Service , AD Audit ürünlerini kullandım. Aktif Bank Şirketinde Sistem Destek Senior Enterprise Architech olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *